آخرین ماه بهار بر بازار ارز چه گذشت؟/ مهمترین دلایل افت و خیز هر دلار آمریکا
دلار آخرین ماه بهار سال جاری را با 3443 تومان آغاز کرد و تا نیمه راه را افزایشی و به مرز 3490 رسید، اما در ادامه روند بسیار ضعیف کاهشی را در پیش گرفت و بالاخره در قیمت 3459 به کار خود پایان داد. به طور کل نرخ دلار در خرداد ماه به روند ثبات خود در سال 95 ادامه داد و در این سه ماه ابتدایی سال، شاهد نوسانات شارپی دلار نبودیم.
یک کارشناس بازار آتی سکه و دلار ضمن بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: یکی از مهم ترین و عمده ترین دلایل کاهش نوسانات دلار، کم شدن حجم معاملات سفته بازی و خروج بسیاری از معامله گران دلار از این بازار بوده است. علت این موضوع نیز کاهش انگیزه معامله گران و به حداقل رسیدن بازده این بازار در بازه زمانی مذکور می باشد. حال اگر بخواهیم علت کاهش انگیزه معامله گران را بدانیم، به افزایش فشار عرضه دلار توسط بانک مرکزی به عنوان بازار ساز، سیاست های ارزی دولت و شرایط موجود سیاسی و اقتصادی می رسیم.
نیما کرامت در ادامه افزود: از عواملی که باعث شد دلار نیمه اول خرداد را تقریباً صعودی طی کند، می توانیم به رشد نرخ درهم، کاهش قیمت طلای جهانی تا 1205 دلار، افزایش قیمت دلار در هرات افغانستان، عراق و کاهش فشار عرضه دلار اشاره کرد. با کاهش قیمت طلای جهانی ،معامله گران سکه به بازار ارز وارد شده و برای حمایت از دارایی های خود، سعی بر افزایش قیمت دلار دارند.
وی گفت: در نیمه دوم خرداد روند قیمتی دلار عوض شد و فاز کاهشی به خود گرفت. فاکتورهای تاثیرگذار بر این روند شامل، شروع ماه مبارک رمضان، افزایش فشار عرضه دلار توسط بازار ساز و افزایش قیمت انس بود.
کرامت تصریح کرد: معامله گران سکه با کاهش تعداد معامله گران ارزی ،قدرت بیشتری یافته اند و راحت تر می توانند بازار را تحت تاثیر قرار دهند. با افزایش قیمت انس ،تعدادی از معامله گران سکه وارد بازار ارز می شوند و با فروش دلار ،قیمت را کاهش داده تا بتوانند سکه را با قیمت مناسبی بخرند و در ادامه با قیمت های بالاتری بفروشند.
این کارشناس بازار ارز با اشاره به کاهش نرخ بهره بانک ها گفت: در ادامه خبر کاهش نرخ بهره بانکی نیز نتوانست قیمت دلار را افزایش دهد، چرا که حجم نقدی دلار در بازار افزایش یافته و از افزایش قیمت دلار جلوگیری می کند.
وی تأکید کرد: یکی از موضوعات بسیار مهم در مورد بازار ارز ،تک نرخی کردن آن می باشد. چند نرخی بودن دلار و واقعی نبودن قیمت ها باعث فساد و رانت خواری شده و از موانع اصلی سرمایه گذاری و تولید و اشتغال در کشور هستند. در اینجا ذکر دو نکته بسیار اهمیت دارد،نکته اول مربوط به زمان تک نرخی شدن است، نکته بعدی مربوط به تعیین قیمت برای تک نرخی دلار می باشد.که اگر هر یک از آنها به گونه ای صحیح انجام نشود،خطرناک است. پیش از نیازهای مربوط به تک نرخی کردن دلار می توان به باز شدن سوئیفت، تنوع در منابع تزریق ارز به کشور، وجود ذخیره ارزی کافی، گسترش ارتباطات بین المللی بانکی و کاهش تفاوت قیمت دلار آزاد و دولتی اشاره کرد که خوشبختانه از نظر زمانی به راحتی می توان این کار را انجام داد.
کرامت در خاتمه خاطرنشان کرد: مهم تر از زمان اجرایی تک نرخی کردن دلار، تعیین قیمت تعادلی دلار می باشد به طوریکه به تولید، اشتغال و صادرات لطمه نزند. نرخ ارز باید به قیمت آزاد نزدیک باشد، چرا که این قیمت به قیمت ذاتی و واقعی دلار نزدیک تر است. پایین بودن قیمت تعیین شده برای تک نرخی کردن، باعث میشود کالاهای تولید شده صادراتی برای صادرات به صرفه نبوده و قدرت رقابتی خود را از دست بدهند. علاوه بر آن وقتی نرخ دلار را به صورت دستوری و با فشار عرضه کاهش دهیم، واردات افزایش یافته و با افزایش واردات وکاهش صادرات غیر نفتی، دچار کسری تراز تجاری شده و این موضوع می تواند عواقبی چون از بین رفتن توسعه پایدار، کاهش ذخیره ارزی، افزایش بیکاری و کاهش تولید در کشور را داشته باشد. امیدوارم نرخ تعیین شده فاصله زیادی با قیمت واقعی دلار نداشته باشد.
جهت عضويت در كانال تلگرام #اخبار #اقتصادي #بورس_نيوز روي لينك زير كليك كنيد و گزينه JOIN را بزنيد.
https://telegram.me/boursenews_ir