کامودیتیها زیر چکمههای روسیه و اوکراین
به گزارش بورس نیوز، در کنار تمامی ابهامات و نگرانیهایی که بازار سرمایه با آن مواجه بود، این روزها جنگ روسیه و اوکراین هم به ترسهای این بازار اضافه کرده است.
مهدی عباسی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز در خصوص تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار سرمایه ما بیان کرد: بازار سرمایه تحت تاثیر چندین پارامتر مهم اقتصادی قرار دارد که جنگ روسیه و اوکراین بر این پارامترها تاثیرگذار است. اولین پارامتر اقتصادی که از جنگ روسیه و اوکراین تأثیر میپذیرد، نرخ ارز خواهد بود. علاوه بر این، قیمت کامودیتیها هم تحت تاثیر این جنگ قرار دارد. ضمن اینکه باید ریسک احتمال افزایش تنشها و شاید وقوع جنگ بزرگتر را هم به ریسکهای بازار سرمایه اضافه کرد. در مجموع تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار سرمایه ما از جهاتی مثبت و از جهاتی منفی خواهد بود.
این تحلیلگر بنیادی شرکت اوان تهران افزود: چنانچه تداوم جنگ روسیه و اوکراین بر روند مذاکرات وین تاثیرگذار بوده و توافق احتمالی را زیر سوال ببرد، بازار ارز تحت تاثیر قرار گرفته و جهش نرخ ارز محتمل است. افزایش نرخ ارز یک موج تورمی به همراه داشته و بازار سرمایه را هم متاثر خواهد کرد.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر جنگ روسیه و اوکراین بر عرضه جهانی بسیاری از محصولات از جمله گندم و... اثر گذاشته و قیمتهای جهانی را افزایش خواهد داد. در نهایت میتوان گفت جنگ روسیه و اوکراین اگر منجر به شکلگیری یک جنگ جهانی شود، حتماً ریسک بزرگی متوجه اقتصاد جهانی و بازار سرمایه ما خواهد بود؛ اما در غیر اینصورت سایر آثار و تبعات جنگ روسیه و اوکراین در بازارهای جهانی، برای بازار سرمایه ما مثبت است.
عباسی تصریح کرد: چنانچه جنگ روسیه و اوکراین منجر به تضعیف جایگاه دلار در اقتصاد جهانی گردد، احتمالاً تأثیر مثبت بر اقتصاد ما خواهد داشت، چرا که در حال حاضر بخش قابل توجهی از منابع ارزی ایران دلار نیست و ترجیح میدهید در مبادلات مان با روسیه و چین از ارز خودشان استفاده کنیم که افزایش ارز این دو کشور به نفع اقتصاد ما خواهد بود؛ از سوی دیگر کشورهای اروپایی به گاز روسیه وابسته هستند و روسیه با علم به این موضوع وارد جنگ شده است.
این کارشناس بازار سرمایه در پیش بینی وضعیت بازار سرمایه تصریح کرد: احتمال وقوع یک جنگ جهانی از نظر من کمتر از ۵ درصد خواهد بود. در چنین شرایطی، اگر توافقی در وین صورت بگیرد که منجر به کاهش فشار تحریمها شده و بخشی از منابع ارزی ایران آزاد شود، صنایع بورسی به راحتی امکان رشد سودآوری و فروش بیشتر را خواهند داشت و حتی تامین تجهیزاتی که در حال حاضر واردات آنها با مشکل مواجه است، تسهیل خواهد شد. ضمن اینکه رفع تحریمها مزایایی از جمله کاهش هزینههای انتقال ارز، کاهش هزینههای حمل محصولات صادراتی و کاهش تخفیفات در فروشهای صادراتی به همراه دارد. همچنین اگر توافقی صورت نگیرد، منابع مالی کافی در اختیار نداریم و در نتیجه شاهد افزایش نرخ ارز و یک ابرتورم در اقتصاد کشور خواهیم بود.
در چنین شرایطی باهرمنطقی به بازار سرمایه نگاه کنیم، بازار سرمایه پتانسیل رشد و بالا رفتن خواهد داشت، چرا که در آن صورت ارزش داراییهای شرکتها و قیمت فروش محصولات شرکتها نیز رشد خواهد کرد. فراموش نکنید که رشد افسارگسیخته بازار سرمایه در سال ۹۹ در نتیجه افزایش نرخ ارز و تورم بود و یک جهش تورمی دیگر میتواند بازار سرمایه را نیز به سمت رشدهای آنچنانی سوق دهد. البته که کاهش همزمان نرخ بهره و نیز دعوت دولتمردان از مردم برای سرمایهگذاری در بورس نیز در رشد بازار سرمایه در سال ۹۹ اثرگذار بود. با در نظر گرفتن تمامی جوانب، چه توافق صورت بگیرد و چه توافق صورت نگیرد، بازار سرمایه ما پتانسیل رشد دارد، چراکه چشم انداز سودآوری شرکتها با هر نگاهی صعودی است.