رشد بازار سرمایه از چه زمانی آغاز می شود؟
بورس نیوز:
با وجود آنکه معمولا تورم، رشد بازارهای مالی از جمله بازار سرمایه را به همراه دارد؛ بازار سرمایه اما در چند ماه اخیر واکنش چندانی به تورم افسارگسیخته نداشته است.
آلبرت بغزیان ، اقتصاددان در گفتگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: قبل از هر توضیحی، بد نیست بدانیم چرا تورم باید بازار سرمایه را متاثر کند. به هر حال در شرایط تورمی، نرخ فروش محصولات شرکت های فعال در بازار سرمایه نیز افزایش یافته و بعضا سودآوری شرکت ها نیز(به لحاظ ریالی) رشد می کند. بنابراین می توان گفت تورم منجر به رشد سودآوری شرکت های بورسی خواهد شد.
وی افزود: نکته اینجاست که اشخاصی که بازار سرمایه را مدیریت می کنند، توزیع سود شرکت ها را هم مدیریت می کنند. سود تقسیمی شرکت ها معمولا با وقفه ای طولانی و گاها ماه ها بعد از تشکیل مجامع به دست سهامداران می رسد و بعید نیست که بخشی از این سود هم در قالب افزایش سرمایه و... توزیع نگردد، با این تفاسیر سهامداران عملا نمی توانند روی سود تقسیمی حساب چندانی کنند. از سوی دیگر، تورم باعث افزایش ارزش دارایی های شرکت ها هم خواهد شد و منطقی است که تورم روی قیمت سهام تاثیر مثبت بر جای گذارد. اما اینجا هم مشکل دیگری وجود دارد و آن هم این است که شناوری سهم ها پایین بوده و حجم قابل توجهی از سهام شرکت در دست سهامداران عمده است و اگر سهامداران عمده قصد کنترل قیمت ها را داشته باشند، بازار رشد معناداری نخواهد کرد.
بغزیان تصریح کرد: از اوایل ریزش بازار سرمایه بارها تکرار کرده ام که آنچه در ۲ سال اخیر بر این بازار گذشت، طبیعی نبوده و دست های پنهانی، بازار سرمایه را کنترل می کنند. این بازیگران پنهان فعلا عزمی برای رشد بازار سرمایه ندارند و از نوسان قیمت ها بهره می برند. به همین خاطر است که به رغم منفی بودن روند کلی بازار، هر از چند گاهی شاهد رشد یک سهم و عدم تحرک سایر نمادهای آن گروه هستیم.
پایان مطلب