سقوط آزاد گروه چوب و کاغذ در بورس/ چه کسی پاسخگوی اوضاع فاجعه بار چکاپا، چکارن و چکاوه است؟
بورسنیوز، در این مقاله قصد دارد از دید آمار و ارقام به بررسی اوضاع تولید، فروش و سودسازی ۳ شرکت اصلی گروه چوب و کاغذ در بورس اوراق بهادار تهران یعنی چکاپا، چکاوه و چکارن بپردازد.
این شرکتها از دید قیمتی اوضاع جالبی ندارند و در واقع قیمت سهام آنها هم بازخوردی از اوضاع بنیادی این ۳ شرکت است. برای بررسی دقیقتر به ادامه مطلب توجه کنید:
۱-چکاپا
بررسیها را با چکاپا شروع میکنیم که بزرگترین ارزش بازار را با ۱.۵ همت در این گروه دارد.
همان طور که ملاحظه میکنید چکاپا از سقف سال ۹۹ یک افت ۹۰ درصدی قیمت و از سقف ۱۴۰۲ یک افت ۷۵ درصدی در قیمت داشته است و قیمت حتی به زیر کف ۱۴۰۱ هم سقوط کرده است.
با مراجعه به کدال گزارشات ماهانه شرکت را از ۴ جهت بررسی کردیم:
۱- مقدار تولید
۲- مقدار فروش
۳- میانگین نرخ محصولات
۴- مبلغ فروش
نتایج بررسیها را در نمودارهای زیر مشاهده میکنید:
همان طور که ملاحظه میکنید میانگین نرخ مصحولات شرکت در ۳ سال اخیر تقریبا ثابت بوده است، ولی مقدار تولید شرکت از اردیبهشت امسال به نصف و حتی کمتر از نصف رسیده است و این امر باعث کاهش مقدار فروش و در نهایت مبلغ فروش شرکت نیز شده است، به طوری که در ۵ ماهه نخست امسال شاهد افت ۳۰ درصدی در مبلغ فروش شرکت بودیم.
با بررسی صورت سود و زیان ۱۰ فصل اخیر شرکت نیز به جدول زیر خواهیم رسید:
مشاهده میکنید که در ۴ فصل اخیر به جز ۱ فصل در ۳ فصل شرکت زیان ساخته است و حاشیه سود شرکت به محدودههای منفی و حتی منفی ۴۰ درصد رسیده است.
اوضاع تولید و فروش شرکت به شدت نابسامان است و در گزارشات ماهانه نیز تغییری در روند شرکت مشاهده نمیشود.
۲- چکارن
چکارن با ارزش بازار ۸۳۰ میلیارد تومانی رتبه دوم ارزش بازار را در این گروه به خود اختصاص داده است، اوضاع این شرکت نیز تعریفی ندارد و عملکرد قابل قبولی را در آن شاهد نیستیم.
چکارن نیز یک افت ۷۴ درصدی از سقف ۹۹ و یک افت ۶۳ درصدی از سقف ۱۴۰۲ دارد. تنها برتری آن نسبت به چکاپا این است که قیمت به زیر کف ۱۴۰۱ سقوط نکرده است! از ۴ دیدگاه قبلی گزارشات ماهانه چکارن را هم بررسی کرده ایم که در ادامه نمودارهای آن را مشاهده خواهید کرد:
میانگین نرخ محصولات شرکت در سال ۱۴۰۲ یک جهش بسیار خوب داشت، اما به دلیل کاهش تولید و فروش شرکت از مرداد ۱۴۰۲ هیچ تاثیری در مبلغ فروش نگذاشت و نهایتا شاهد ضعیفترین عملکرد ۵ ماهه شرکت در ۴ سال اخیر بودیم. مقدار تولید و فروش شرکت در سال ۱۴۰۳ نیز همانند ۹ ماهه آخر ۱۴۰۲ بسیار کمتر و ضعیفتر از سالهای قبل است و اوضاع چندان مساعدی در شرکت برقر نیست. با بررسی صورتهای مالی ۱۰ فصل اخیر شرکت نیز به جدول زیر میرسیم:
در ۹ فصل از ۱۰ فصل اخیر حاشیه سود عملیاتی و خالص شرکت زیر ۱۰ درصد و در ۴ فصل اخیر فقط یک بار مثبت بوده است و همواره در محدوده صفر و منفی قرار داشته است. همانند چکاپا در چکارن هم شاهد تحول خاصی در روند عملکرد شرکت نیستیم و گویا اوضاع به همین منوال خواهد ماند.
۳- چکاوه
شرایط چکاوه نیز تعریف چندانی ندارد و همانند ۲ شرکت قبلی اوضاع این شرکت نیز در هم ریخته است. از لحاظ قیمتی چکاوه ۶۷ درصد پایینتر از سقف ۹۹ و ۷۲ درصد پایینتر از سقف ۱۴۰۲ قرار دارد.
مانند ۲ شرکت قبلی نمودارهای تولید و فروش شرکت را بررسی کرده ایم و به نتایج زیر رسیدهایم:
همانطور که مشخص است شرکت در نیمه دوم ۱۴۰۱ و سال ۱۴۰۲ یک روند خوب در تولید و فروش داشته است و همین امر خود را در جهش قیمت سهم نیز نشان داده است، ولی از آغاز سال ۱۴۰۳ تولید شرکت با یک افت سنگین مواجه شده و علیرغم اینکه نرخ محصولات تغییر چندانی نداشته است، اما شاهد افت مبلغ فروش به میزان ۷۰ درصد هستیم. مبلغ فروش در ۵ ماهه ابتدایی ۱۴۰۲ برابر با ۱۸۰ میلیارد تومان و در ۵ ماهه ۱۴۰۳ برابر با ۱۰۰ میلیارد تومان است. این عوامل خود را در صورت سود و زیان سهم و حاشیه سودها نیز نمایش داده است.
حاشیه سود شرکت در ۶ فصل از ۷ فصل اخیر منفی بوده است و در ۲ فصل آخر به بیش از منفی ۳۰ درصد رسیده است!
جمع بندی
در بررسی میزان سودسازی و P/E این ۳ شرکت شاهد زیان دهی هر ۳ نماد هستیم، به طوری که نسبت P/E در چکاپا برابر ۶.۵-، در چکارن برابر با ۱۵۶- و در چکاوه برابر با ۱۰- شده است.
این نحوه عملکرد شرکتها تنها سهامدارن را متضرر نخواهد کرد، بلکه احتمالا به زودی شاهد مشکلات کمبود کاغذ و کارتن و ... و افزایش قیمت کتاب و صنایع کاغذی و افزایش قیمت بسته بندی و کارتن به دلیل کمبود عرضه خواهیم بود.
آیا قرار است این کسری با واردات و خروج ارز جبران شود؟
چه کسی پاسخگوی این نحوه عملکرد این ۳ شرکت است؟ نهاد متولی کیست؟ آیا تولید با قیمت فعلی برای شرکتها به صرفه نیست و منتظر افزایش قیمتها هستند؟ آیا کارتل و مافیای کاغذ تشکیل شده و به دنبال افزایش قیمت کاغذ است؟ آیا باندی در واردات کاغذ وجود دارد که این ۳ شرکت را به روشهای مختلف تحت فشار گذاشته است؟
با این روند عملکرد هیچ توجیهی برای سرمایه گذاران در خرید این ۳ شرکت وجود نخواهد داشت و باید هرچه سریعتر به این وضعیت رسیدگی کرد، وگرنه شاهد اوضاع بسیار پیچیده تری در این صنعت هم خواهیم بود.
فرید عباسی
کارشناس بازار سرمایه