ضرورت مدیریت تورم به منظور تثبیت نرخ ارز
به گزارش بورسنیوز، طهماسب مظاهری، رئیسکل اسبق بانک مرکزی بیان کرد: تکنرخی کردن در تمامی شاخصهای اقتصادی، از جمله قیمت ارز، یک هدف مطلوب و قابل قبول است که باید به سمت آن حرکت کنیم.
وی در ادامه افزود: به نظر میرسد یکی از الزامات تکنرخی شدن این است که نرخ ارزی که باید به عنوان مرجع در بازار استفاده و معامله شود، از سوی مقامات اعلام نشود؛ چرا که با اعلام تکنرخی شدن ارز، این نرخ باید بر اساس شرایط و مقتضیات نظام بازار تعیین گردد. بنابراین، اگر در نظام تکنرخی ارز، یکی از مقامات رقمی را اعلام کند، به محض این اعلام، ارز به حالت دو نرخی خواهد درآمد.
مظاهری همچنین اظهار داشت: وجود مشاوران و گروههای مشاورهدهنده برای تیم اقتصادی دولت امری صحیح است؛ زمانی که من رئیس کل بانک مرکزی بودم و سیاست تکنرخی شدن ارز به اجرا درآمد، هرگاه خبرنگاری از من درباره نرخ ارز سوال میکرد، میگفتم نمیتوانم نرخی اعلام کنم؛ چرا که هر نرخی که برای ارز اعلام میشد، سازوکار تکنرخی شدن را مختل میکرد و به همین دلیل تأکید میکردم که نرخ ارز باید توسط سیستم بازار تعیین شود.
وی خاطرنشان کرد: تکنرخی شدن ارز بر اساس اصول علمی و بهصورت مبتنی بر نظام بازار انجام میشود. بنابراین، باید به آرامی به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کنیم، اما یکی از الزامات آن این است که دولت کسری بودجه و دیگر شاخصهای ایجادکننده تورم را مدیریت کند تا با کاهش تورم و کاهش هزینههای کسری بودجه، بتواند نرخ ارز را در دامنهای متعادل نگه دارد.
در خصوص اظهارنظر مبنی بر اینکه «باید پایه پولی را از دلار به یورو تغییر دهیم»، مظاهری گفت: این نظر درست نیست، پایه پولی ما یورو نیست بلکه ریال است و یورو هم ارزی مشابه ریال ماست؛ چند کشور وجود دارند که ارز خود را یورو قرار دادهاند.
وی ادامه داد: هر کشوری که اقتصادی قوی و محکم داشته باشد، ارز آن به عنوان پایه پولی و مرجع در دنیا تلقی میشود. اگر ما نیز به نقطهای برسیم که اقتصادی قوی داشته باشیم، ارز ما نیز به مرجع تبدیل خواهد شد. کشورهای اروپایی که ارز خود را یورو معرفی کردهاند، دارای اقتصادی ساختارمند هستند و به همین دلیل ارز خود را به عنوان مرجع اعلام کردهاند. دلار آمریکا با وجود مشکلات اقتصادی خود، به دلیل تولید ناخالص داخلی ۲۷ تریلیون دلاری، به عنوان ذخایر ارزی بسیاری از کشورها و مرجع مبادلات ارزی در سطح جهانی مطرح است.
رئیسکل اسبق بانک مرکزی اضافه کرد: اینکه بخواهیم دلار آمریکا را از مرجعیت ارزی خارج کنیم و به یورو تبدیل کنیم، یک اظهارنظر احساسی و فاقد مستندات قانونی و حقوقی است؛ درست است که آمریکا دشمن ماست، اما قدرت اقتصادی و رشد تولید ناخالص این کشور موجب شده تا ارز آنها به عنوان مرجع شناخته شود. به جای شعارهای غیرعلمی، باید به سمت کارهای علمی و فنی حرکت کنیم.
انتهای پیام/