وظایف کلیدی بانک مرکزی را معرفی کنید!

به گزارش بورس نیوز، از جمله مسئولیتهای اساسی بانک مرکزی، حفظ ذخایر ارزی و طلا به همراه نظارت بر معاملات طلا و تنظیم مقررات مرتبط با آن میباشد. متن قانون پولی و بانکی کشور به وضوح و بدون ابهام تعیین شده است. به نظر میرسد که این وظایف باید به صورت صریح و واضح برای مسئولان بانک مرکزی بیان شود، زیرا در این روزها این نهاد حیاتی اقتصادی در مسیری قرار گرفته که نه تنها به طور واضح قوانین را نقض میکند، بلکه آسیبهای جدی به بازار سرمایه وارد میآورد.
موضوع چیست؟
بانک مرکزی با استناد به یکی از بندهای ماده ۴ قانون بانک مرکزی که «طراحی و انتشار انواع اوراق مالی و خرید و فروش آنها و دیگر اوراق بهادار به منظور مدیریت (کنترل) حجم نقدینگی و اعتبارات» را از اختیارات خود میداند، قصد دارد طرحی تحت عنوان «انتشار گواهی سکه مرکزی» را به مرحله اجرا درآورد. این طرح با قانون بازار اوراق بهادار سازگاری ندارد.
نخستین نکته این است که در ابتدای ماده قانونی مذکور، این اختیار بانک مرکزی به «رعایت قوانین مربوط» وابسته است و مهمترین قانون در این زمینه، ماده ۲۰ قانون بازار اوراق بهادار میباشد که به صراحت اعلام میکند: عرضه عمومی اوراق بهادار به هر طریق، بدون رعایت مفاد این قانون ممنوع است. بنابراین، بانک مرکزی یا مرکز مبادله ارز و طلای ایران همانند هر ناشر دیگری باید مراحل قانونی را طی کرده و قوانین بازار سرمایه را رعایت کند. اقدام بانک مرکزی در انتشار گواهی سکه با برخی دیگر از مواد قانون بازار اوراق بهادار در تضاد بوده و موقعیت شورایعالی بورس و بازار سرمایه کشور را تضعیف میکند. به راستی چرا بانک مرکزی بدون رعایت قوانین و مراحل مربوطه، به انتشار گواهی سکه اقدام میکند؟ آیا طی کردن مراحل قانونی (به ویژه برای نهادی همچون بانک مرکزی) چقدر زمانبر است؟ پاسخ به این سوالات را از مسئولان بانک مرکزی انتظار داریم.
متأسفانه اقدامات تهدیدآمیز بانک مرکزی علیه بازار سرمایه به این موضوع محدود نمیشود. انتشار اوراق با نرخ سود بالا و به تازگی افزایش قابل توجه سقف روزانه درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز از دیگر اقدامات «ضد بازار» بانک مرکزی به شمار میرود. در حالی که وضع محدودیت برای درگاه پرداخت صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان مانعتراشی در مسیر تأمین مالی محسوب میشود.
در شرایط فعلی، لازم است که دولت سیاست واحدی در قبال فعالیت بانک مرکزی و بورس اتخاذ کند تا از موازیکاری این دو نهاد اقتصادی مهم جلوگیری شود. همچنین، ضروری است سازمان بورس به عنوان نهاد متولی بازار سرمایه، پیگیری اقدامات غیرقانونی بانک مرکزی را از طریق نهادهای بالادستی انجام دهد.
انتهای پیام/



