دولت دست در جیب شرکتها نکند
سعید اسلامی بیدگلی در گفتوگو با بورس نیوز اظهار کرد: با توجه به اتفاقاتی که در سال ۹۸ و ۹۹ رخ داد بخشهای بزرگی از بازار دارای ارزندگی شده و با پیشبینیها مبنی بر بازگشت ایران به اقتصاد بینالملل میتوان گفت که حتی برخی از شرکتها سودآوری خوبی را در سال آتی رقم خواهند زد.
کارشناس بازارسرمایه افزود: البته برخی اصلاحات باید در اقتصاد صورت گیرد از جمله قیمتگذاری دستوری یا دستاندازی دولت در منابع شرکتها و سهمی که از شرکتها دریافت میکند که انتقاد فراوانی به این موضوع وارد است اما؛ این کوتاهشدن دست دولت از جیب شرکتها بهخصوص بورسیها جزو اتفاقهای خوبی بوده که میتواند برای برخی صنایع بازار سرمایه رخ دهد.
وی با اشاره به مهمترین چالش "بورس" یعنی انتخابات ریاست جمهوری، گفت: در کوتاهمدت مهمترین چالش بورس انتخابات بوده که با توجه به اهمیت زیادی که بورس در اقتصاد دارد، به نظر میرسد اظهار نظرهای غیرتخصصی درباره بازارسرمایه افزایش پیدا کند که در این بین نهادهای تخصصی و رسانهها نقش مهمی دارند که اصرار کنند، کاندیداها برنامههای جدی خود درباره بورس را به صورت کمی اعلام کنند.
اسلامی بیدگلی بیان کرد: چالش بعدی بورس وضعیت کشور در نظام بینالملل است که حتما در بازارهای بینالمللی و سودآوری شرکتها اثرگذار است و ریسکهای اقتصاد ایران را تغییر خواهد داد و حتی روی نرخ ارز نیز اثر خواهد گذاشت.
قیمتگذاری دستوری فقط باعث رانت بورسی شد
سعید اسلامی بیدگلی، عضو شورای عالی بورس با اشاره به ریسک بالای بازار سرمایه، اظهار کرد: سهامداران نباید منابع مالی ضروری خود را وارد بازار سرمایه کنند، در زمان روند صعودی بازار شاهد بودیم که برخی از سهامداران اقدام به فروش مسکن و خودرو کرده و پول آن را وارد بورس میکردند.
وی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در ذات خود دارای هیجان بوده، افزود: اکنون باتوجه به بزرگ شدن بازار و نزدیک شدن به زمان انتخابات، کم و بیش شاهد مطرح شدن اظهارنظرهایی هستیم که هدف آن در راستای تامین منافع سهامداران نیست.
عضو شورای عالی بوس با اشاره به سهامداران و نحوه سرمایه گذاری آنها در بازار ادامه داد: توصیه ما به سهامداران این است که به جای بررسی اخبار سیاسی به موضوعات اقتصاد کلان و اخبار صنایع و شرکتها توجه کنند و برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه به خصوص در زمانی که بازار وارد فاز هیجانی میشود و در مدار نزولی قرار میگیرد نگاه سهامداران به بازار باید بلندمدت باشد.
اسلامی بیدگلی خاطرنشان کرد: روند بازار در وضعیت فعلی از طریق دو نکته قابل بررسی بوده، در صورتی که شاهد بهم ریختگی کلان در سطح اقتصاد کشور نباشیم، بازار سرمایه بازاری است که میتواند در همه دوران و در بلندمدت در مقایسه با سایر بازارها سود قابل توجهی را نصیب سهامداران کند.
وی بیان کرد: اگر ریسکها کنار گذاشته شوند، تردیدی نیست که بازار سرمایه سودآوری بیشتری دارد به شرط آنکه دیدگاه سهامداران برای سرمایه گذاری در این بازار بلندمدت باشد.
عضو شورای عالی بورس با اشاره به قیمت گذاری دستوری و تاثیر آن بر معاملات بازار سرمایه توضیح داد: زمانی که صحبت از بازار میشود منظور محل برخورد عرضه و تقاضا بوده و نباید اقدام به کنترل بازار به صورت دستوری کرد.
اسلامی بیدگلی ادامه داد: اعمال مقررات برای تعیین دستوری قیمت کالاها به طور حتم علاوه بر ایجاد لطمه به فعالیت شرکت ها، ماهیت بازار را تحت تاثیر قرار میدهد و زمینه ایجاد مشکلاتی را برای بازار فراهم میکند.
وی بیان کرد: با قیمتگذاری دستوری نمیتوان در بازار به اهداف تعیین شده مانند کنترل قیمتها و کنترل تورم دست پیدا کرد و براساس تجریبات به دست آمده در دستور کار قرار گرفتن قیمت گذاری دستوری فقط باعث ایجاد رانت در بازار میشود.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری گفت: قیمت گذاری دستوری فقط باعث ایجاد لطمه در فعالیت بورس کالا نمیشود بلکه بسیاری از کالاهایی که اعلام شده قیمت آنها به صورت دستوری تعیین شود جزو شرکتهایی هستند که سهام آنها در بورس حضور دارد و با توجه به اینکه این شرکت ها، جزو شرکتهای بزرگ و شاخص ساز هستند به شدت روند بازار را تحت تاثیر قرار میدهند و منافع میلیونها سهامدار تحت خطر قرار میگیرد.
انتقادی روا به قیمتگذاری عرضههای اولیه
اسلامی بیدگلی در گفتوگو با بورس نیوز درباره قیمت عرضه های اولیه اظهار کرد: تغییرات قیمت در مورد عرضههای اولیه البته متاثر از شرایط بازار هم بوده و بسیاری از عرضهها در شرایطی قیمتگذاری شدند که بازار رو به رشد بوده و انتظارات رشدی در بازار روبه رو بوده است.
عضو شورای عالی بورس افزود: در شرایط فعلی که بازار با رکود مواجه شده طبیعتا این سهمها نیز همانند سایر سهمها با حجم تقاضای فروش مواجه هستند.
وی گفت: برخی از موضوعاتی که به آن خطای قیمتگذاری میگوییم ناشی از روند بازار و انتظاراتی است که وجود دارد.
اسلامی بیدگلی بیان کرد: شرایط قیمتگذاری عرضههای اولیه و سازوکار ارکان در کشور کمی با استانداردهای جهانی فاصله دارد به طوری که نوسانات بازار نیز بیش از استانداردهای جهانی به ویژه در ۱۵ ماه گذشته بوده است.
عضو شورای عالی بورس خاطرنشان کرد: نهادهایی که اقدام به قیمتگذاری در بازار کشور میکنند نهادهای به نسبت توسعه یافته بازار کشور هستند.
وی تصریح کرد: البته با تغییر برخی سازوکارها میتوانیم به فرایند بهتری در قیمتگذاری برسیم و حتی این سازوکارها در مورد فعالیت کشف قیمت و چگونگی عرضههای اولیه وجود دارد.
اسلامی بیدگلی تاکید کرد: زمانی که عرضه اولیه را همزمان به میلیونها نفر عرضه میکنید روی سازوکار بازار تاثیرگذار است.
عضو شورای عالی بورس افزود: اگر شرایط بازار به مدار مثبت برگردد مجددا عرضههای اولیه رونق خواهند گرفت، اما اینکه تمایل کمتری به عرضههای اولیه وجود دارد به دلیل شرایط بازار است و بازگشتن اعتماد به مجموعه اقتصاد کشور در سطح بالاتر و بازار سرمایه در سطح پایینتر وبا از بین رفتن ابهامات، چشم انداز بازار بهتر خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
ریاستجمهوری هیچ علاقه نمانده چه رسد در شوراها